Netwerkkabel aansluiten: handig stappenplan

Netwerkkabel aansluiten: handig stappenplan

Het aansluiten van een netwerkkabel lijkt een gemakkelijke taak, maar je gaat wel voldoende tijd vrij moeten maken, de juiste materialen en gereedschappen in huis halen én je moet volgens een handig stappenplan werken als je van een correcte aansluiting verzekerd wilt zijn. Lees de onderstaande tekst eerst goed door als je van plan bent om een netwerkkabel aan te sluiten en wilt weten wat de stappen zijn die je hierbij moet nemen.

Een netwerkkabel aansluiten

Het aansluiten van een netwerkkabel moet gebeuren om verschillende redenen, waaronder bij de vervanging van een bestaand netwerk bekabeling of bij de aanleg van een nieuw thuis of zakelijk netwerk. Ook een nette afwerking is van groot belang als je een kabel aan gaat sluiten. Velen kiezen voor het inschakelen van een expert voor het aansluiten van een netwerkkabel, maar je kunt door het gebruik van een stappenplan zelf aan de slag gaan met deze taak.

De benodigdheden

Voor het aansluiten van een kabel heb je slechts een aantal zaken nodig. Je kunt hierbij denken aan de juiste kabels, maar ook aan de connectoren, een kabelstripper en een krimptang. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden op tijd in huis haalt. Naast de verschillende benodigdheden ga je ook voldoende tijd vrij moeten maken voor de aansluiting en je gaat de instructies van het onderstaand stappenplan nauwkeurig moeten opvolgen als je van een correcte aansluiting uit wilt gaan.

Stap 1: Strippen van de netwerkkabel

Start met het strippen van de netwerkkabel door een striptang te gebruiken. Het is namelijk de bedoeling dat de kleine aders zichtbaar zijn. Je kunt online nagaan welke ader paren correct zijn.

Stap 2: De aders op de correcte volgorde leggen

Je gaat vervolgens de aders moeten leggen op de correcte volgorde. Je kunt precies nagaan wat deze volgorde is door online te kijken, maar je kunt uitgaan van wit-oranje, oranje, wit-groen, blauw, blauw-wit, groen, bruin-wit en bruin.

Stap 3: De netwerkkabel recht afknippen

Maak gebruik van de connector met het lipje naar beneden om de kabels erin te schuiven. Het is hierbij van groot belang om altijd recht af te knippen als je van een correcte aansluiting van je kabel verzekerd wilt zijn.

Stap 4: De connector goed aanknijpen

Vervolgens ga je de connector goed aan moeten knijpen. Je kunt hier een krimptang voor gebruiken, maar het is belangrijk dat het geheel volledig dicht wordt gemaakt.

Stap 5: Herhaling voor het andere uiteinde

Als je gereed bent met stappen 1 tot 4, dan ga je voor het andere uiteinde van de kabel hetzelfde moeten uitvoeren. Herhaal hierbij stappen 1 tot 4 om de netwerkkabel volledig aan te sluiten op de correcte manier.

Maak je gebruik van een hulpstuk bij de aansluiting van de kabel, dan moet je de eerste twee stappen herhalen door de kabels eerst te strippen en ze in de correcte volgorde te plaatsen. Je gaat vervolgens het hulpstukje in de connector moeten schuiven en de connector met een krimptang aan moeten knijpen voor een correcte aansluiting.

Reacties zijn gesloten.